Az Apis Mellifera mézelő méh, Krajnai típusa terjedt el a Kárpát -medencében.  Mi néha csak méhész nyelven bogárnak hívjuk, bár ez abszolút nem helytálló.

Kutatások szerint a méh Indiából származik, és az első méhfélék 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg.

6000 évvel ezelőtt kezdődött el a háziasítása.  Magyarországon leginkább mézet termelő képessége miatt tartják nagy számban. Egyéb termékek előállítására is képesek a szorgos kis méhek.  Virágpor, méhpempő, propolisz, méhviasz, méhkenyér, méhméreg. Nagyon fontos tevékenysége a virágos növények megporzása, így kulcsszerepe van az ökoszisztémában.

A méh államalkotó rovar, kb. 40-60 ezer egyed él egy családban. A méhcsaládot 3 eltérő morfológiai és eltérő funkciót betöltő egyedek alkotják.

 

Anya (királynő): egy él a családban, kb. 22mm nagyságú

Feladata: petézés és az anyatermék kiválasztása, amivel összetartja a családot, gátolja a többi nőivarú egyed petefészkének működését és ferromont tartalmaz.

Az anya a legkevésbé  lát jól, mivel egész életét a kaptár sötétjében tölti. 5 évig is elélhet, fullánkja van, de csak vetélytársával szemben alkalmazza.

Here: pár száz, esetleg ezer van egy családba belőlük.  15-20 mm nagyok, testük zömök. Nekik van a legjobb látásuk. Egyetlen szerepük a családon belül, a frissen kikelt anyák megtermékenyítésében van.  A herének nincs fullánkja!

Dolgozók (munkás méh): elnevezéséből is adódik, hogy a legtöbb feladatuk nekik van a családon belül és ők vannak a legtöbben.

Természetesen nőivarú, mert a nők tudnak a legtöbbet dolgozni és egyszerre több mindenre figyelni. A dolgozó 42-45 napig él, de télen ez meghosszabbodik. Kikelés után ranglétrán menetel előre.

Első 1-5 napban a frissen kikelt méh pihen és csak tisztogatást végez a kaptárban.  Később mézzel virágporral etetik az idősebb álcákat, majd 6-10 nap között már működőképes lesz a garatmirigyük, így a fiatalabb álcák etetését végzik. Néha kirepülnek a kaptárból, ezt nevezzük délijátéknak. 11. naptól már tudnak viasz termelni és a méz, virágpor raktározását végzik a kaptáron belül. 18-21 napos koruk között védik a kijárót a betolakodóktól és szellőztetik a kaptárt. 21 napos koruktól repülnek ki és lesznek nektár- és virágpor gyűjtők. Ők a legkisebb egyedek, 16mm nagyságúak. Fullánkkal rendelkeznek, melyet a család védelmében használnak.