Dán nordmann fenyő:

Tévesen gyakran „normann”, illetve „normand” fenyőnek hívják, pedig se a normannokhoz, se a róluk elnevezett Normandiához semmi köze. Specifikus nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta.

A Kaukázusból származik. Húsz–harminc méter magasra növő, tömött, kúpos koronájú fa. Ágai enyhén felállnak. Levelei a hajtás felső részén félkörben, kefeszerűen állnak. A fényes zöld, kifelé ívelő levelek fonákján két fehér csík húzódik végig gázcsere nyílásokkal és viaszpöttyökkel. Megdörzsölve kellemesen narancsos illatúak.

Érett tobozai pikkelyekre hullnak szét.


Ezüstfenyő:

Észak-Amerika nyugati részén honos. Eredeti termőhelyén kék lucnak nevezik. Középtermetű, örökzöld fa: többnyire 25-30, nagyon ritkán 46 méter magasra nőhet, törzsének átmérője mintegy másfél méter lehet. Szabályos, nagyon kihegyezett kúp formájú koronát növeszt igen sok ággal, a korona a fa korosodásával hengeresebbé válik. A nagyobb ágak vízszintesek, az idősebb példányokon a talajhoz közeliek enyhén lecsüngenek. A hajtástengelyek fényes világosbarnák, kopaszok.

Rombusz keresztmetszetű tűlevelei a körkörösen nőnek, de a hajtások felső oldalán sűrűbben, csúcsukon csomóban. Hosszuk 1,5–3 cm, igen merevek, szúrósak, enyhén előre- és felívelők. Színük a ritka teljesen zöldtől a szürkészöldön át a kékeszöldig terjed;


Lucfenyő:

Nyugat-Svédország hegységeiben rábukkantak közönséges lucfenyők egy klónból álló, 9550 éves kolóniájára, ami ezzel a világ legöregebb élő fakolóniái közé tartozik — gyökereiből újra és újra kihajt, a legidősebb gyökerek kora volt a szénizotópos kormeghatározás szerint 9550 év.

Az északi mérsékelt égöv hegyvidékein és a tajgában erdőalkotó. Kifejlett példányai 20–60, legfeljebb 95 méter magasak is lehetnek, felismerhetők kúp alakú koronájukról, csavarodó ágaikról. Szúrós tűlevelei általában négy élűek, szórtan állnak. Vékony tobozpikkelyei nem hullnak le.  A tűlevelek egyenként nőnek az ágakon spirális elrendezésben, minden tű egy-egy levélpárnán.

Kezdetben nagyon lassan nő — tíz év alatt egy, esetleg két méter magasra. Ezt a gyors növekedés ideje követi, a 25-30 méter magasságot 30-60 évesen éri el. Az intenzív növekedés 100-120 évig tart. Leginkább a kontinentális éghajlatot kedveli. Szinte bármilyen talajon megél. Sekély gyökérzete miatt a viharok könnyen kidöntik.

 

A lucfenyő az eredeti karácsonyfa, amit karácsonykor felállított örökzöld növény. Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék, amelyet először Németország területén díszítettek fel karácsonykor a 16. században.

Forrás : Wikipedia